top of page
  • Снимка на автораРеджина Господинова

Какво трябва да знаем за онлайн срещите с психолог?

С настъпването на Covid-19 пандемията инерцията да изнасяме много от ежедневните дейности и срещи в онлайн пространството рязко се засили. Това важи и за работата с психолог - особено през последните две години, много от нас опитаха за първи път такава среща пред екрана, защото обстоятелствата го налагаха. Този опит показа, че онлайн сесиите имат своите удобства: спестяват време, дават по-голям избор за терапевт, позволяват ни да пътуваме повече и т.н. А понякога онлайн работата се оказва и неизбежна - когато в даден град няма психолог на разположение, когато човек е в чужда страна и не се чувства спокоен да работи с психолог на различен език от майчиния си, както и при други предизвикателства.


Моята лична позиция е силно в подкепа на работата с психолог на живо. Но, виждайки немалкото случаи, в които това се оказва невъзможно, сметнах за нужно да споделя малко за условията, с които трябва да внимаваме при онлайн сесиите.С кого може да се работи онлайн?

Успехът на дистанционната психологическа работа зависи от много индивидуални фактори - няма точни предписания. За някои хора онлайн сесиите дават възможност да се говори по-свободно, докато за други - дистанцията е дискомфортна и те не могат да се отпуснат. Тоест, когато става дума за възрастен човек, дали е възможно да се работи онлайн или не е въпрос на опит - може да се опита с няколко сесии и тогава да се обсъди най-подходящият формат за следващи срещи.


Важно е, обаче, да се наблегне на затруднението в онлайн работата с деца. Моят личен опит показва, че пандемията и свързаните изолация и правене на всичко пред екрана, се отразяват изключително тежко на децата. Тяхното развитие, отключването на ресурси за адаптация и възможност за промяна и гъвкавост са силно обвързани с живия контакт с различни хора и използването на тялото. Фантазията им също се проявява много по-лесно в отсъствието на дигитални устройства. Поради тези и много други причини - които могат да се разгледат в друг пост - не бих препоръчала дете да работи с психолог онлайн.


Това е по-възможно в юношеството. За някои тийнейджъри онлайн срещите са дори по-ползотворни - в този период, децата са много чувствителни към погледа на другите върху себе си и понякога дистанцията на онлайн срещата им носи облекчение и позволява по-продуктивна работа. Но в случаи, в които юношата не е лично ангажиран в срещите, работи с психолог, поради поведенчески нарушения и проблеми с вниманието, срещите на живо също са много по-смисления избор. Дали за тийнейджър е възможна работа онлайн е въпрос, който се обсъжда с родителите, преди тя да започне.


Как да се подготвим за онлайн сесия?

Физическият кабинет на психолога може да изглежда на пръв поглед като обикновена стая, но всъщност е съобразен с много условия, за да бъде възможно в него да се провеждат пълноценни срещи. Тези условия не бива да се пренебрегват и по време на онлайн работата:


1. Да бъдете насаме - най-важно за онлайн сесията с психолог е да бъдете сами, за предпочитане сами в цялото жилище или друго място, от което се включвате. Дори най-слабото допускане, че някой може да Ви чуе е възможно да се отрази на сесията - да слагате ''филтър'' на това, което говорите - а основна функция на психолога е да предложи място, на което се говори напълно свободно. Често хората мислят, че това не е проблем; че нямат нищо против, дори и техните близки да чуят част от разговора, но притеснението от чуждо присъствие невинаги е съзнателно. Затова ключово условие при включването в сесия е да сте напълно убедени, че никой няма да Ви чува по време на разговора.

2. Да бъдете на спокойно място - мястото, от което изберете да се включите, също е много важно. В него трябва да се чувствате спокойно и да не се притеснявате, че може да пречите на някого, да трябва да се преместите или да промените по друг начин условията, преди края на срещата. Трябва да се внимава също за разсейващи фактори - човек може да се изнерви или да загуби мисълта си дори при шума от работеща пералня или съдомиялна, а особено много, ако съседите, например, събарят стена в отсрещния апартамент.

3. Времето на сесията да е удобно - това важи и за срещите на живо. Често се случва, ако човек бърза за следващ ангажимент или има твърде много задачи през целия ден, да не е фокусиран в сесията. В тези случаи умът се отвява по планове, графици и т.н. Изберете време, в което знаете, че няма да бързате или да се тревожите, че някой може да се прибере и да прекъсне сесията Ви.


4. Внимавайте с екранната умора - и сесиите на живо често се затрудняват, когато човек е преуморен. Но в онлайн срещите е важно да се внимава и с това колко време вече сте стояли пред екран и как се чувствате от това. Различните хора имат различен толеранс, но при всеки се достига до един момент, в който нервната система просто не може да поеме повече застой пред дигитален екран и в тези моменти онлайн срещата е натоварваща - нямате търпение тя да приключи и да изключите компютъра. Избирайте час за сесията, в който все още очите и главата Ви не са изморени от екрана; дори е най-добре да не сте вършили друга работа пред компютър до сесията.

5. Тялото да е максимално включено в сесията - малко по-късно ще засегнем основното ограничение на онлайн работата - че тялото не е изцяло включено в процеса. За да се губи минимално количество от невербалната информация по време на сесията, постарайте се да се виждате пред камерата. Понякога това не е комфортно за човек, а понякога просто е по-лесно да се включите от телефон, да го оставите където има място и да разчитате на това, че все пак гласът Ви се чува добре. Но психологическата работа не разчита само на думите - изразите на лицето и тялото в определени момент също казват много. Затова, постарайте се да сте удобно разположени пред камерата; разбира се - и достатъчно близо, за да виждате и чувате добре самите Вие.


6. Технически особености - не на последно място е редно да се споменат и чисто техническите специфики на една онлайн среща. Добрата интернет връзка, отчетливият звук, ясната картина - това са важни условия, за да се потопи човек в срещата със своя психолог. Ако за него е трудно да чува, или пък обратно - ако микрофонът му не работи добре - сесията се накъсва и става мъчителна и за двете страни, а с това неизбежно намалява и ползата от нея. Важно е да се осигури един онлайн разговор с добра връзка и без прекъсвания.


Разбира се, в процеса на работа се появяват още условия, с които човек трябва да се съобрази. Затова е важно да не се колебаете да обсъдите гласно със своя психолог нещо, което Ви притеснява в срещите - той няма да се обиди, това е част от процеса на работа.


Какво пропускаме в онлайн срещите?


Макар и в някои случаи да няма по-разумен вариант от онлайн работата с психолог, когато имаме избор между срещи на живо и чрез интернет, удобството и бързината не са единствените фактори, които трябва да се обмислят. Немалко хора са склонни да започнат психотерапия само при условието, че тя е дистанционна. Но както споменах по-горе, присъствието на тялото е от изключителна важност за срещата и ползата от работата с психолог. Сесиите преминават в говорене, но това не означава, че тялото не се влияе и не участва. То е дълбоко свързано с речта ни: повлиява я и се влия е от нея. В срещите на живо участва и самият психолог или терапевт като физическо присъствие, което също има своя ефект. А противно на често срещаното схващане, психотерапията се състои не само в това да подредим мислите си, да разберем нещо ново на чисто умствено ниво или да променим начин на поведение. Тя включва и промяна на нивото на тялото, в което остават най-дълбоките травми и заучени реакции.


Ето защо, мой съвет - споделян от много колеги - е, ако имате възможност да работите с психолога, когото сте избрали, и онлайн, и на живо, то нека живите срещи да бъдат с приоритет. Дори хибриден вариант - с онлайн сесии, когато се налага, и срещи на живо, когато е възможно - също би бил от полза.

152 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page