top of page
  • Снимка на автораРеджина Господинова

Как тълкуваме сънища?


Едно от най-любопитните проявления на несъзнаваното са именно сънищата. Дори и без някакъв психотерапевтичен тренинг, хората интуитивно забелязват, че често сънищата ни носят голямо значение, което не разбираме съвсем – само усещаме емоционалния му заряд.


Как можем да разтълкуваме сънищата и да разберем повече за това значение?


Първо, ще се наложи да оставим тълковните речници. Те не вършат работата на българо-испански разговорник. За общо съжаление, значението на символите в сънищата е по-сложно. То е строго индивидуално – значението на един и същи съновен символ за различните хора може да бъде коренно различно.


Второ, важно е да имаме предвид, че не всеки сън подлежи на тълкуване. Механизмите на несъзнаваното – а оттам и на сънищата – имат известна разлика в зависимост от психичната структура на човек. В някои случаи, значението на съня може да бъде по-буквално, а при други – силно метафоризирано. Няма строго определен начин, по който да определите сами кое важи за Вас, а ако трябва да бъдем напълно искрени – няма как и аналитикът Ви да бъде на 100% сигурен, това не се определя с кръвно изследване; но все пак той би могъл на база наблюденията си да отведе процеса по тълкуване на сънища в подходяща посока.Третото важно нещо, което трябва да знаем за тълкуването на сънищата е свързано с основната им ,,работа‘‘. Като казваме работата на съня, имаме предвид какви процеси се случват, когато несъзнаваното съдържание в ума ни се преработва и придобива формата на сън. За тези процеси е говорил Фройд, в своята емблематична книга ‚,Тълкуване на сънищата‘‘. Накратко може да се каже, че той идентифицира четири такива процеса:


  • Кондензация

Един кратък сън, състоящ се от няколко сцени или образи, често може да се разтълкува по няколко начина, да ,,разкаже‘‘ няколко истории, и всички те могат да са верни за сънуващия. Това се дължи на процеса кондензация – когато няколко идеи или образи са събрани в един. Това означава, че един и същи образ, който си спомняте от съня си, може да символизира едновременно няколко Ваши съзнателни идеи. Например, човек с лице, което ви напомня за сестра ви, но има черна къдрава коса като съседката от горния етаж, може да означава много неща: 1) да символизира общото, което намирате помежду им; 2) да символизира вътрепсихичната Ви представа и за двете, като част от две различни паралелни ‚,истории‘‘ на съня и много други варианти. Именно тази кондензация е една от причините т.нар. съновници да са безпредметни – символите в съня почти винаги носят множество значения.


  • Изместване

Механизмът на изместването се отнася до това, че акцентът в съня често е поставен върху елемент, който в действителност е маловажен. А всъщност, най-важната и смислово натоварена идея в съня е предадена чрез маловажен на пръв поглед детайл от него.


  • Преобразуване в зрителни образи

Вероятно сте забелязали, че сънищата по-често работят с образи, с картини, отколкото с думи. Фройд е отбелязал, че вербалните идеи често преминават преобразуване в зрителни образи, за да се включат в съня. Тоест, когато сънувате фиш с числата от тотото, това не символизира задължително печалба, нито е пророчество. За да се разбере значението на тази съновна картина, трябва да се установи вербалната идея, която сънуващият свързва с нея. Връзката дума-образ-дума е от централно значение в тълкуването на сънищата.


  • Вторична обработка

Трудно е да се каже дали този механизъм е работа на несъзнаваното или е плод на съзнателния ни стремеж да свързваме всичко в логична последователност. Но, според Фройд, в края на ‚,формирането‘‘ на един сън, протича процес на вторична обработка, който спомага сънят да изглежда все пак донякъде логичен. Сънищата, макар и чудати и кодирани, много рядко са съвкупност от накъсани и несвързани образи. По-често те са кохерентни случки, истории, а понякога приличат на завладяващ филм или книга. Вторичната обработка е механизмът, който е отговорен за тази кохерентност – той черпи от разбирането ни за логика, за да навърже съновните образи в някаква цялост. И по този начин умело отвлича вниманието ни от истинското значение на съня, предлагайки ни друго, по-очевидно.На случайност ли се дължи съществуването на всички тези механизми?


Всъщност, работата на психичния апарат винаги е водена от определена логика. При работата на съня, тази логика е свързана с психичните защити. Нашата психика, както тялото ни, е развила механизми, с които да помага на самосъхранението си – когато една идея, мисъл, спомен, е твърде болезнена за нас по някаква причина (например, свързана е със срам, болка, скръб, травма), психичният апарат прави нужното, за да я отдалечи от съзнанието ни. Сънищата са царският път към несъзнаваното, защото те са изпълнени с подобни болезнени идеи и мисли, но в ‚,маскирана‘‘ форма, така че да не носят болка за нас и…да успяваме да се наспим. Затова, колкото по-болезнена за нас е една идея, толкова по замаскирана е тя в съня – толкова по-кондензирани са съновните образи, толкова по-силно е изместването и като цяло, толкова по-объркан е за съзнанието ни целия сън. Ако не беше така, би било още по-трудно да се наспи човек, отколкото е и сега.


Ако изпитвате любопитство към своите сънища и своето несъзнавано, съновниците не са мястото, на което ще откриете отговори за тях. Самият сънуващ е единственият ключ към значението на сънищата – какви идеи стоят зад символите, как са свързани те помежду си и къде в съня е истинският акцент зависи изцяло и напълно от асоциациите на сънуващия. Психоаналитикът е важен елемент от тълкуването на сънищата, защото именно той е човекът, който да Ви преведе през процеса на тълкуване чрез своя тренинг и странична гледна точка, но в крайна сметка той е само фасилитатор: сънуващият прави тълкуването възможно.

639 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page