top of page
  • Снимка на автораРеджина Господинова

Психотерапия и психологическа работа: две различни неща

Актуализирано: 1.10.2019 г.

За да не останете разочаровани от това, което получавате от специалиста срещу Вас, прочетете как да прецените дали търсите психологическа или психотерапевтична работа!

Едно от най-големите лутания за човек, който търси помощ от специалист е да намери правилния. За тази цел, обаче, трябва първо да знае какво търси - еднократна консултация по въпрос, краткосрочна работа по определен казус или дългосрочна работа по цялостното си усещане за света и живота?


Различните видове работата

Защо трябва да търся различен специалист, ако искам краткосрочна или дългосрочна работа, той не трябва ли да е подготвен и за двете?

Отговорът е - не винаги. Първото нещо, което трябва да знае непрофесионалистът за психологията е разликата й с психотерапията. Огромна част от дочутото по телевизията - било то във филми или предавания, от прочетеното в разнородни източници или разказаното от познат за психологията е резултат от стряскащите мащаби незаинтересованост и неподготвеност, най-вече от страна на медиите.


Какво се разбира погрешно в днешни дни?

До хората, работещи извън сферата на психологията, най-често достига информация, че психолозите могат да правят едно-единствено нещо: да поканят пациент да седне на кушетка и да го разпитват за майка му, давайки съвети как да ги разреши. Тази представа като цяло обобщава каква липса я гони общата култура по въпроса с психологията, защото именно работещите в сферата рядко се стараят да внесат информираност.


Затова тук ще поговорим малко за психологът извън ТВ сериала. Първо, важно е да се знае, че един психолог може да има много разнообразна длъжностна характеристика. Ама наистина много. Психологията е преди всичко теория – съществуват милиарди страници, изписани в опити да се обясни как работи човешката психика: какво съставлява характера ни, какво ни кара да помним телефонни номера, как знаем дали срещу нас стои човек или бойлер, какво ни мотивира да работим, на какво сме способни преди да навършим 8 години. Да, всичко това е предмет на психологията. Предмет на различните сфери в психологията.


Знаем ли изобщо какво е науката за душата?

Аз лично изпадам в тихо отчаяние, когато трябва да включа думата психология в изречение - обяснението, което стои зад този термин е еквивалентно на 3D макет на бездънна яма. Психологията съдържа в себе си ужасно много направления, ето няколко примера:


  • Психология на личността – какво е характера, какви черти може да има, как се описват, как си взаимодействат едни с други и т.н.?

  • Психология на развитието – как се развива едно дете физически, емоционално, социално, умствено..?

  • Когнитивна наука – тук говорим за всякакви дребни детайли в процесите на мислене, познание, учене, възприятие, памет, език и още много; какви механизми стоят зад тях?

  • Невронаука – как горе изброените процеси и техните механизми са плод на случващото се в мозъка ни?

  • Организационна психология – как се създава удовлетворяваща, мотивираща работна среда, какво кара служителя да работи ефективно и как да му осигурим работно място, което не вреди на психиката му?

И не на последно място, направлението, което повечето хора смятат за единствено:

  • Психотерапия – как да използваме интегрираните си знания, така че да помогнем на човека срещу нас да бъде здрав, удовлетворен и функциониращ възможно най-добре, във сферите от живота си?Надявам се става ясно, че един психолог не може да има задълбочени знания във всяка от горните сфери (а те далеч не изчерпват всички възможни). Така, както един лекар не може да си отвори кабинет по вътрешни болести, урология, ендокринология, неврология и при добро настроение гинекология. Може да си избере една, или с много усилия две области, в които да специализира и да учи още и още през целия си живот.


За съжаление, много колеги се възползват от неяснотата за образованието психолога и предлагат психотерапия, без да имат обучението за нея и без дори да са започнали такова. Има дори и хора, които не са психолози, но предоставят терапия, отново без да са имали общо с психотерапевтична школа. Ето защо е необходимо да говорим за тези разлики в професиите, докато не станат обща култура на шестокласник.


В какво се изразява психологическата работа?Подготовка

За психологическа работа един професионалист трябва да е подготвен най-малко с бакалавърска степен по психология. Той изучава основите на всяка сфера в психологията, добива представа за предметите на науката, за основните въпроси и теории в различните сфери и в даден момент решава в коя от тях ще продължи своето развитие.


Позиции

Психолози с образователна степен бакалавър могат да се реализират в много сфери. Ще дам няколко примера, но те няма да изчерпят всички възможни позиции на психолог. Ще се опитаме да направим и това, но в следващи статии.


Дейностите на психолога включват психологическа подкрепа, консултации, доклади, оценки, кризисни интервенции и още. Психолозите често работят с деца със затруднения в интелектуалното, емоционалното и социалното развитие. Психологическа работа може да се извършва и в академичната сфера. За да се развива науката психология, противно на битуващото мнение, психолозите провеждат задълбочени и прецизни изследвания, като се стараят да се доближат до точните науки. А на много хора са известни и позициите в отдел ‘’Човешки ресурси’’, където психологът се грижи за добрите условия на работната среда, разбирателството между екипа и мотивацията за работа.

Методи

Всяка различна работа си има своите методи, които често се учат от самата практика. Разбира се, много психолози избират и да се обучават извън университета в специализирани центрове или да продължат като магистри, например.


Най-общо казано, психологията има стотици предмети, методи на работа и цели. И мнозинството от тях не включват човек, който си плаща ежеседмично, за да бъде изслушан.


Лечението, насочено към психичния свят, е работа на психотерапията – едва един от пътищата, които може да избере психолога.

В какво се изразява психотерапевтичната работа:


Подготовка

Подготовката за психотерапевт, освен бакалавърска степен по психология, включва и допълнително обучение в акредитирана психотерапевтична школа, което продължава няколко години. Повече за конкретните изисквания ще може да прочетете скоро. Това, което трябва да знаете на този етап е, че допълнителното обучение включва както теория, така и практика на избрания психотерапевтичен метод.


Позиции

Тук не може да се говори за много позиции по простата причина, че… почти няма организации, наемащи психотерапевти. Повечето центрове за социална и психологическа помощ търсят психолози и нямат допълнителни изисквания за компетенции в терапевтичната работа. Извън България се случва по-често да се предлага и психотерапевтична работа в центрове и съответно да се наемат психотерапевти. Но стандартната практика е психотерапевтите да работят в частната сфера. Или в друга организация, вършейки друг тип работа (психологическа или пък не), паралелно с частната си практика.


Методи

Специфичните методи, които психотерапевтите използват са много. Те зависят от школата, в която са обучени, макар да има и общи методи. Терапевтите могат да работят в индивидуално, в група, краткосрочно, дългосрочно и изобщо по коренно различни начини. Но при всички методи има регулярни срещи между терапевта и неговия пациент, работи се с областите от живота му, които са неудовлетворителни за него, като тези области се определят не от кого да е, а от самия пациент. Няма как да подчертая това достатъчно силно – ако един така наречен психотерапевт праволинейно Ви каже какво не правите правилно, къде грешите в собствения си живот или какво не Ви е наред – трябва да сте наясно, че това всъщност не е терапия.

Докато психолозите работят в конкретна сферата – развитието на децата, конфликтите на работа, домашното насилие – психотерапевтите се насочват към психиката в нейната цялост и многопластност. Резултатите, към които се стремят, са да облекчат субективното страдание на пациента, а и на близките в живота му. Да му помогнат да види по различен, по-цялостен начин трудните ситуации в живота си, да генерира ресурси, чрез които да посрещне тези ситуации и да се справи с тях така, както иска и както реалността позволява. Тяхна цел е и да му помогнат да развие личността си, да усвои генерално по-добри методи за справяне с живота. Да постигне относителна емоционална стабилност, здрави междуличностни отношения, себереализация. Да функционира оптимално във всички области на единствения по-обширен термин от психологията – живота.


Разбира се, че психологията генерално е създадена, за подпомага оптималното функциониране на човека. Тя цели да намали лошите последици от всички неприятни обстоятелства, които нахлуват в психичния ни свят. Било то чрез лабораторни изследвания, въпросници, сплотяване с колегите или обучение на децата ни. Но помощта, която се осигурява чрез терапевтичната сесия е един конкретен инструмент на психологията сред още много. И е опасно тази задача да се поверява на човек, който няма подготовката за нея, както се случва често в днешни дни.

60 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page